Der findes mange forskellige produkter til at rense fliserne på terrassen. Bedst er en imprægnering, mens fliserne er helt nye – eller en højtryksrenser måske.
Tests af midler til rensning af fliser er ikke nogen opmuntrende oplevelse, så når fliserne først er blevet rigtigt grimme på grund af svamp og skidt, er det rigtigt svært at få dem pæne igen uden brug af en højtryksrenser. Når man læser tests af midler til fliserens – se eventuelt link til test nedenfor – er det tydeligt, at rensemidlerne ikke virker særlig godt. Det gør til gengæld højtryksspulere, der dog har den ulempe, at de slider på fliserne, så når man har brugt dem mange gange, så begynder flisernes overflade at blive ru og ujævn, og så bliver det pludselig rigtigt svært at holde dem pæne, fordi urenhederne sætter sig bedst i ru overflader.
Imprægnering af fliserne kan derfor være en bedre løsning. Her er det vanskeligt at finde grundige langtidstests på nettet, men umiddelbart lyder det som en god idé at behandle fliserne med et materiale, der afviser den svamp, der typisk sætter sig på fliserne.
Et interessant nyt produkt på markedet er et nyt imprægneringsmiddel er lanceret af den danske virksomhed StoneTreatment, der ud over at holde fliser og belægningssten fri for mos og alger angiveligt også skulle bidrager til at bekæmpe luftforureningen, fordi det har nogle luftrensende egenskaber, der minder om træernes fotosyntese. ”Aktiv Beton- og Fliseimprægnering” kaldes produktet, der indeholder det naturlige mineral titaniumdioxid, der fungerer som katalysator i en proces, hvor energien fra solens stråler bruges til at nedbryde og omdanne luftens indhold af NOx til uskadeligt nitrat.
Denne luftrensende proces skulle således ske samtidig med, at fliserne bliver renset for mos, alger og andet organisk snavs. Luftens NOx-forurening sætter sig først på flisebelægningen og danner grobund for alger og mos. Ved kontakten med titaniumdioxid nedbrydes NOx-forureningen af sollyset, og regnen skyller herefter de nedbrudte NOx-partikler væk sammen med mos og alger.
Ligesom andre midler kan det påføres med en malerrulle, og ifølge producenten vil overfladen være aktiv i op til 15 år. Der er tale om et naturligt vandbaseret produkt, der på ingen måde er giftigt, og som ikke farver fliserne og stenene.
Den specielle fotokatalytiske egenskab ved titaniumdioxid blev opdaget første gang tilbage i 1972 på Universitetet i Tokyo af de to forskere, A. Fujishima og K. Honda, og i 2002 blev en videreudvikling af teknologien nomineret til Nobel-prisen i kemi. I dag er titaniumdioxid ved at få det kommercielle gennembrud på verdensplan inden for innovative og aktive miljørigtige overfladebehandlinger.
Ifølge producenten har Teknologisk Institut har gennemført et forskningsprojekt med titaniumdioxid iblandet beton på en 250 meter lang fortovsstrækning på Fælledvej i København. Det skete som led i EU-forskningsprojektet Light2CAT, og undersøgelsens hovedkonklusion var, at Titaniumdioxid fungerer som katalysator i en proces, der bruger energien fra sollys til at omdanne NOx til nitrat, der efterfølgende skylles bort af betonen af regnvandet. Da titaniumdioxid samtidig nedbryder alger og begroning på betonoverfladen, er betonen både luft- og selvrensende.
Produktet koster omkring 500 kroner for 2,5 liter. Til sammenligning koster en normal fliseimprægnering omkring 90 kroner pr. dunk. Om det ene produkt virker bedre i forhold til pletterne end det andet, må være op til en test at afgøre.
Alle de viste billeder kan hentes og downloades i høj opløsning ved at klikke på dem
Du kan læse en test af fliserens på www.deadlinepress.dk