Med få midler er det muligt at få flottere møbler i teak, alu, plast og kunststof.
Selv om mange havemøbler er vedligeholdelsesfri, så slipper man aldrig helt for at tage sig af dem. Aluminium ruster ikke, og en god pulverlakering skaller ikke af. Derfor kræve den type møbler kun rengøring af overfladerne med en blød børste – eller aftørring med en klud opvredet i rent vand eller en mild sulfoopløsning. Plast og flettet plast får samme behandling.
Alger og pletter fjernes med Rodalon eller plastrens. Undgå klorin, der gør plastmaterialer ’sprøde’, og brug aldrig ståluld, ridsende svampe og skuremidler.
Ubehandlet teak
Havemøbler i teaktræ er typisk meget populære, fordi de er formstabile og med deres høje olieindhold modstår de det skiftende danske vejr – uden at vride, tørre ud, slå revner eller splintre. Men som alle udendørs overflader bliver også teak snavset og påvirket af sol og regn. Derfor bør møblerne rengøres og plejes regelmæssigt.
Ubehandlet teaktræ udvikler med årene en smuk, sølvgrå farve, som dog kan komme til at se grumset ud, hvis den er snavset. Her er det bedste råd at rense overfladerne med en kraftig opløsning af brun sæbe eller trærens og en stiv børste eller nylonsvamp. Pletter og skjolder fjernes med brun sæbe, skurepulver eller trærens. Alger i overfladen fjernes med brun sæbe eller Rodalon. Husk altid at skylle efter med rent vand.
Ru overflader kan gøres glatte med fint sandpapir og poleres efter med en tør bomuldsklud. Træet skal være helt tørt ved slibning.
Man kan beskytte ubehandlede teakoverflader mod fedt- og rødvinspletter ved at smøre dem ind i en tyktflydende opløsning af sæbespåner og efterpolere med en tør bomuldsklud. Behandlingen kan gentages efter behov i løbet af sæsonen.
Oliebehandlet teak
Møbler i oliebehandlet teak kan efter flere år udendørs have brug for en dybdegående behandling – f.eks. med et tokomponent trærensemiddel. Dette fjerner laget af gammel olie og snavs, så det smukke træ kommer til syne. Ru overflader kan gøres glatte med fint sandpapir og poleres efter med en tør bomuldsklud.
Nu kan teakmøblerne enten stå ubehandlede, så de med tiden får det sølvgrå look – eller behandles med en træolie til udendørs brug, dvs. med fungicid. Dette modvirker algevækst og andre belægninger. Bemærk at rå linolie ikke beskytter mod alger og derfor ofte ikke anbefales. Vælg eventuelt en olie uden farvepigment, så træets naturlige farve og struktur bevares.
Sådan oliebehandler du
Sørg for at overfladerne på møblet er rene og fri for støv, pollen m.v. Olien påføres i skygge, da solen hærder den for hurtigt. Smør tyndt på med en klud dyppet i olien – dette er langt hurtigere end ved bruge af pensel – et tykt lag giver en klistret overflade. Aftør overskydende olie inden den hærder, dvs. inden for ca. 10 minutter, så bliver overfladerne matte. Når olien at hærde inden aftørring, bliver overfladerne blanke.
Solen vil påvirke træet, så gentag olieringen i løbet af sæsonen for at bevare teaktræets smukke glød. Husk at rense olierede overflader ned, inden der behandles igen.
Algeafvisende møbler
Har man valgt udendørs møbler i højtryks-kompaktlaminat, findes der nogle fabrikater, der har en lukket konstruktion, der er algeafvisende. Men også disse skal vaskes med en klud eller nylonsvamp opvredet i vand med sulfo eller et universalrengøringsmiddel. Også her gælder det naturligvis, at man ikke må bruge skuresvampe eller lignende.
Faktisk kan man på visse højtrykslaminat-møbler friske farven lidt op ved at påføre lidt teakolie med en bomuldsklud. Men prøv først forsigtigt et usynligt sted, så du kan vurdere, om resultatet er som ønsket. Også her er det lettere at bruge en klud end en pensel til arbejdet. Og husk at tørre godt efter med en ren klud.
Du kan læse flere gode råd til danske forbrugere på Deadline Press www.deadlinepress.dk