Skræm rådyret væk med blodmel – eller andre midler

Lugten af blodmel – der er lavet af blod fra døde dyr – er angiveligt ikke noget, som rådyr bryder sig om. Til gengæld tiltrækker det måske ræve.

Det kan være svært at finde dokumentationen for, at det rent faktisk virker. Men på nettet er der masser af kilder, der mener, at blodmel virker på rådyr, mens virkningen på ræve er mindre velargumenteret. Og spørger man de danske planteskoler, så bliver der solgt masser af stoffet. Ikke mindst fordi mange af kunderne ser positivt på, at det jo er et biologisk bekæmpelsesmiddel.
Typisk bruges midlet ved, at det drysses ud de ramte steder – eller blandes op med vand, så det kan spredes med en pensel eller sprøjte.

Det skulle ræve – ifølge nogle kilder – kunne lide, og tiltrækkes ræve, holder hjortene sig helst væk.

I Norge er blodmel meget brugt. Her anbefaler en planteskole på sin hjemmeside at hænge pulveret op i en sok i træerne – eller sætte små stykker Oasis blomsterskum på pinde og dyppe det i en blanding af to deciliter blodmel, to liter vand og to kapsler salmiakspiritus. Og så tilføje lidt ekstra salmiakspiritus, når man væder pindene med mellemrum. Salmiakspiritus er dog ikke særlig økologisk, men det kan være, at det hjælper på virkningen.

I USA bruges også varianter af blodmel, og indeholder derovre ud over kvægblod også blandt andet hvidløg i blandingen, så meget tyder på, at hjorte ikke kan lide stærke lugte.

Når man læser på nettet, er der dog også andre midler i spil. Eksempelvis foreslår en amerikansk haveejer at bruge urin fra rovdyr. I USA kan man åbenbart købe urin fra ulve, og det sælges i haveforretninger.

Har man hund, kan mindre måske gøre det, idet en canadisk haveejer anbefaler at sprede hundehår i haven i gamle sokker. Muligvis kan en tur hos frisøren give samme resultat, hvis man får håret med hjem og hænger det op.

Også Tabasco-sovs blandet i vand og sprøjtet ud skulle have en virkning. Selv gamle svedige kondisko skulle virke, indtil de efter nogle måneder er vasket igennem af regnen.

Man kan også forsøge at skræmme hjorten væk – eksempelvis ved at hænge låg fra kagedåser op, som larmer, når de støder sammen. Eller man kan være mere teknisk og sætte en transistorradio op. Det skræmmer muligvis også naboerne væk eller tiltrækker grundejerforeningens bestyrelse.

En bedre løsning er måske en lampe med bevægelsessensor, som hjorten ikke bryder sig om. Man kan evt. eksperimentere med lyde i stedet for pæren.

En sidste mulighed er naturligvis at indhegne de ting, som dyrene skal holde sig fra med net. Eller simpelthen sætte et fugleskræmsel op – gerne ildelugtende og iklædt skræmmende farver.

Du kan få flere råd til haven og livsstil på www.deadlinepress.dk