Roser skal dufte godt

I de senere år har det blevet sværere at få roser, der dufter godt. Det skyldes, at man har været mest optaget af at fremavle flotte roser, der ikke nødvendigvis dufter så fantastisk, men nogle avlere går den anden vej.

 

At gå i en rosenhave i dag er ikke helt den samme duftoplevelse som i gamle dage. Det mener forskere, der kan se, at de spændende roser i dag, der kan fås i alverdens farver. Selv sort er blevet muligt at fremavle. Derfor har et hold forskere besluttet at undersøge, hvilke gener, der har æren for de dejlige dufte.

I tidsskriftet Science fortalte forskerne et par år tilbage, at de havde fundet de gener, der skaber de molekyler, der skaber duften. Undersøgelsen er lavet af universitetet i Strasbourg, da kan se, at dufter uden duft har det pågældende gén deaktiveret, men omvendt mente forskerne godt, at man kunne fremavle genet igen.

Genetik er dog typisk et kompromis, hvor man ikke altid får det hele i samme plante. Ud over duften er der jo også forhold som resistens over for sygdomme, holdbarhed under rejser – og udseendet naturligvis.

 

Duften skabes helt konkret ved at bladene laver en kemisk proces og derved skaber nogle såkaldte monoterpener, der også er med til at tiltrække insekter og dermed sikre bestøvning. Men da mange roser er skabt til at blive brugt i buketter eller til udplantning uden behov for forplantning, er det ikke blevet en egenskab, som er blevet prioriteret.

 

Der er dog flere forældlere, som er begyndt at arbejde mere massivt for at skabe roser med mere duft. I Danmark har den internationalt kendte rosenforædler Rosa Eskelund eksempelvis for nylig lanceret pot-roser med duft. Det blev så populært, at roserne vandt publikumprisen på IPM – verdens største plantemesse – i Tyskland i 2018.

 

Pottede roser med duft er i sig selv uhyre vanskelige at forædle, og når man så yderligere ønsker, at de skal kunne holde i mindst tre uger og samtidig have store blomster, har der virkelig været tale om en udfordring af de helt store.

 

Hun har brugt 10 års forædlingsarbejde på opgaven, inden hun kunne præsentere fire sorter med store duftende roser og smukke grønne blade for et begejstret fagpublikum.

 

De nye duftende potteroser sælges under navnet `Love Fragrance Forever` og deres individuelle navne – Yellow Love Fragrance Forever, Pink Love Fragrance Forever, Crème Love Fragrance Forever og Rosa Love Fragrance Forever – fortæller om farven på roserne. De nye sorter er klar på markedet i marts måned og er lige velegnede til boligen samt en krukke på terrassen.

 

Rosa Eskelund er en passioneret rosenforædler er utrolig glad for roserne, som har givet hende meget eftertænksomhed.

– For et stykke tid siden hørte jeg udtrykket “Stop op og duft til roserne!” Hvor er det dog rigtigt! Vi har allesammen så travlt i dagligdagen, og derfor er det vigtigt en gang imellem at ‘stoppe op og dufte til roserne’ og glæde sig over de mange skønne ting, der omgiver os i naturen. Det kan hjælpe os til at sætte farten lidt ned og få øjnene op for alt det, der gør livet så skønt. Det er vigtigere end nogensinde at tage en pause og være til stede i nuet, for ellers går vi glip af de helt specielle øjeblikke, der gør livet så værdifuldt, siger Rosa Eskelund.

 

Du kan læse flere forbrugerhistorier på www.deadlinepress.dk